Çin`de "Brusella Bakterisi" Salgını

Çin`de
Çin`de "Brusella Bakterisi" Salgını

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının çıkış noktası olan Çin'de şimdi de "Brusella bakterisi" paniği yaşanıyor. Bir ilaç firmasının tesislerinden yayılan bakterinin 3 bini aşkın kişiye bulaştığı belirtildi. Dünyayı kasıp kavuran yeni tip koronavirüs salgınının çıkış noktası olan Çin'de şimdi de "Brusella bakterisi" salgını baş gösterdi.


Brusella Bakterisi Nedir?

Brusella, bakterilerin neden olduğu ve hayvanlardan insanlara bulaşan (zoonoz) bir hastalıktır. İnsandan insana nadiren bulaşan brusella belirtilerinin belirgin özellikleri yoktur ve hafiften ağır klinik tablolara kadar değişebilir. Akut veya kronik seyredebilen brusella, bir çok hastalığı taklit edebilen sistemik bir enfeksiyon hastalığıdır. Gelişmekte olan ülkelerde yaygın görülen hastalık ciddi sağlık ve gıda güvenliği sorunlarına neden olabilen önemli bir halk sağlığı problemidir. Brusella, Akdeniz ateşi veya Malta ateşi gibi isimlerle de anılmaktadır. İnsanlara genellikle çiğ et ve pastörize edilmemiş süt gibi hayvansal ürünlerden bulaşır. Brusella bakteriler tıpkı şarbon hastalığında olduğu gibi havayla ya da açık bir yara ile temas yoluyla yayılabilir. Brusellanın önlenmesinde hayvanlar için etkili aşılar ardır, ancak insanlar halen bir aşı mevcut değildir.

Brusella Bakterisi Belirtileri

Bakterinin koyun, sığır ve domuzlar aracılığıyla 3 bin 245 kişiye bulaştığı belirtiliyor. Yetkililer, hastalara ekim ayından itibaren tazminat ödeyeceklerini duyurdu. Brusella hastalığı, baş ve kas ağrısı, ateş, yorgunluk gibi semptomlara neden olabiliyor. Covid-19`a çok benzeyen belirtileri hastanelerde yoğunluk yaşatmasından korkuluyor.

Brusella Bakterisi Tanı ve Tedavisi

Bruselloz tanısı, hastalığa neden olan bakteriye nasıl ve ne zaman maruz kaldığınızı anlamaya bağlıdır. Doğru tanı için doktor öncelikle kan testi ve kemik iliği kültürü isteyecektir. Brusella tedavisinde antibiyotikler kullanılır. Bu antibiyotikler belirtileri hafifletmeyi, hastalığın tekrarlamasını ve komplikasyonları önlemeyi amaçlar. En az altı hafta boyunca antibiyotik kullanmak gerekir. Brusella tedavisinde doktorunuz hem rifampin hem de doksisiklin reçete edebilir. Belirtileriniz birkaç ay boyunca tamamen yok olmayabilir. Hastalığın tekrarlama ve kronikleşme riski vardır. Bu nedenle tedavi sonrasında mutlaka kontrole tekrar gitmek çok önemlidir. Önerilen İçerik : Prime Gaming Nedir, Ne Kadar ve Avantajları Neler?